Tijdens deze aflevering geeft Breinn onder meer een andere kijk op wonen. Bijvoorbeeld het 'splitsen van woningen'. Een woning splitsen is het proces waarbij een woning wordt opgesplitst in twee of meer afzonderlijke wooneenheden. Oftewel: woningverdubbeling!
Dit kan worden gedaan door een bestaand huis te verbouwen, door het toevoegen van een extra verdieping, of door het bouwen van een extra wooneenheid op hetzelfde perceel als de bestaande woning.
Tijdens dit Impactcafé van Breinn kom je daar alles over te weten. Aan tafel zitten deze keer: Amanda Schiltmans - Molter. Zij is onder meer initiatiefnemer van Stichting Statiegeld op Jeugd (SOJ). SOJ zet zich in om betaalbaar wonen, huur en/of koop, mogelijk te maken voor jongvolwassenen. Door de overspannen huizenmarkt is het (bijna) onmogelijk voor jongvolwassen aan betaalbare woonruimte te komen. Ze vertelt er alles over.
Aan tafel zit ook Jan van der Veer, Splitsingscoach! Jan verbaast zich dat niet veel meer senioren op het idee komen om hun eigen woning te splitsen. Er zitten zoveel voordelen aan! Maar tegelijk weten wij dat het makkelijker gezegd is dan gedaan. Er komt veel bij kijken. Allerlei dingen die toch eerst uitgezocht moeten worden. En als alle puzzelstukken ‘op groen staan’, dan is de uitvoering ook nog best ‘een ding’.
De derde gast is Jan-Maarten Elias, naast directeur van Energy Bridge, een echte specialist op het gebied van verduurzamen. En dan met name bijvoorbeeld grote woonblokken. Voor het slim, snel en effectief reduceren van aardgas en CO2 bij gebouwen met een collectieve installatie, zoals een blokverwarming, werken ze letterlijk van boardroom tot boilerroom. Hij vertelt er met passie over.
Kortom: een hele mooie blik op wonen...maar dan wel vanuit het vertrekpunt: op naar een duurzame samenleving.