Alle Langstraat gemeenten Heusen, Waalwijk, Dongen en Loon op Zand vergrijzen én ontgroenen; we worden steeds ouder met elkaar en jongvolwassenen kunnen moeilijk aan betaalbare huur- of koopwoningen komen. Dit heeft gevolgen voor de vitaliteit van onze Langstraat gemeenten. Een fijn woonklimaat waar jong en oud samenleven, scholen kunnen blijven bestaan, winkels en horeca hun deuren niet hoeven te sluiten en de lokale voetbalclub kan blijven bestaan, dat willen we toch allemaal? De ‘duurzaamheid in mensen’ komt in gevaar en daar willen de Langstraat gemeenten verandering in brengen!

Initiatiefnemer van Duo-wonen, Directeur/bestuurder Amanda Schiltmans van onze stichting, bedacht in 2017 een nieuw woonconcept om dit probleem op te lossen: Duo-wonen! Door woningsplitsing kunnen senioren langer zelfstandig blijven wonen in hun huur- of koopwoning en ontstaat er voor de jongeren betaalbare zelfstandige woonruimte. Zo krijgen leegstaande zolders en/of slaapkamers een zinnige herbestemming en levert dit nog geld op ook! Daarbij vervullen deze jongvolwassenen hulptaken voor de empty-nesters zoals boodschappen doen, tuin onderhoud, hulp bij de computer of gewoon een gezellig praatje tegen de eenzaamheid. Een bijkomend voordeel voor deze jongeren is dat ze zo sparen voor hun toekomstige eigen kosten koper.

Amanda Schiltmans:
“Brabant is de snelst vergrijzende provincie van Nederland en dit zal de komende decennia niet veranderen. Om onze provincie leefbaar en aantrekkelijk te houden, zullen wij het roer moeten omgooien en het woningbeleid daarop moeten aanpassen. Veel senioren wonen in (te grote) woningen waarvan zij alleen de benedenverdieping gebruiken. De bovenverdieping staat nagenoeg leeg. Door deze inzichten en het vergrijzende toekomst perspectief binnen Nederland, is mijn woonconcept Duo-wonen ontstaan. Door het splitsen van de huur- of koopwoning van senioren, kunnen we betaalbare woonruimte creëren voor jongvolwassenen.”

“Duo-wonen is dé manier voor senioren om (langer) zelfstandig te wonen in hun vertrouwde omgeving. De verhuur van een deel van hun woning zorgt ervoor dat zij een oudedagsvoorziening uit de stenen kunnen halen. Door de uitvoer van de hulptaken worden ook de mantelzorgers ontzorgt. Jongeren en (her-)starters op de woningmarkt wordt betere mogelijkheid geboden op woningkansen binnen de Langstraat gemeenten.”

De stichting wil graag in elke Langstraat gemeente minimaal één pilot starten en de gemeenten hebben hun medewerking toegezegd om samen te kijken naar de mogelijkheden. Daarom zijn de Langstraat gemeenten een gezamenlijke campagne gestart om inwoners te informeren over Duo-wonen.

Wilt u ook een campagne starten in uw gemeente om Duo-wonen mogelijk te maken, ons communicatie-team helpt u hier graag bij. Neem contact op met Amanda Schiltmans via info@st-soj.nl of bel 06- 27 35 87 49 en maak een afspraak om te praten over de mogelijkheden

 

Ontdek De Langstraat
tuin van Brabant

Welkom in De Langstraat, de groene vrijetijdsregio van Brabant! Dé streek waar een gemoedelijke sfeer, samen zijn en vermaak centraal staan. Met naast grote toeristische trekkers als vestingstad Heusden, Efteling, Schoenenkwartier en Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen talrijke unieke parels in de gemeenten Dongen, Loon op Zand, Waalwijk en Heusden, die een bezoek meer dan waard zijn. De Langstraat vormt de ideale familietuin, waar families en vrienden bij elkaar komen, plezier maken en ontspannen met elkaar. Veel plezier in De Langstraat: tuin van Brabant!

Stichting Statiegeld Op Jeugd wordt mede mogelijk gemaakt door samenwerking, steun en support van: