Eerste DUO-WONEN woning in Nederland een feit!

‘Alle begin is moeilijk’ en ‘de aanhouder wint’ het zijn oude gezegden en (nog steeds) reuze waar! St Statiegeld op Jeugd (SOJ) is sinds 2016 bezig om het woonconcept Duo-wonen bekend te maken in Nederland en heeft veel tegenslagen moeten overwinnen. Begin april is de eerste Duo-wonen locatie opgeleverd! Duo-wonen is nu een feit!

“In Mill kwamen wij in contact met een echtpaar van begin 60 jaar waarvan de vrouw beginnend Alzheimer heeft”, vertelt SOJ voorzitter Amanda Schiltmans-Molter. “Haar echtgenoot heeft 24/7 de zorg voor haar en kon wel wat verlichting gebruiken bij deze mantelzorg. Meerdere dagen in de week is er zorg voor haar, maar wel altijd onder kantoortijd. Door Duo-wonen toe te passen, ontstaat er in de avonduren en weekenden ondersteuning zodat de echtgenoot ontlast kan worden en ook tijd heeft om zijn eigen dingen te doen. Soms moet je ook even ‘opladen’. Het echtpaar heeft een separate woning van 100 m2 aan het huis gebouwd, waar nu het jonge stelletje woont. Onderling stemmen ze de hulptaken behoefte af. Ons team heeft de match gemaakt tussen jong en oud en zal ook de komende twee jaar het traject op afstand volgen en begeleiden indien gewenst. Wij evalueren twee keer per jaar de voortgang en waar nodig worden er nieuwe afspraken gemaakt. Wij verwachten medio dit jaar de tweede Duo-wonen locatie te kunnen opleveren als het gaat om een particuliere woning. Ook zijn wij in gesprek met woningbouworganisaties, want ook hier bestaat de behoefte en wens om te gaan Duo-wonen”.

“Een nieuw woonconcept lanceren gaat niet zonder slag of stoot. Alle online en offline communicatie is noodzakelijk om dit nieuwe woonconcept bekend te maken onder jong en oud. Als je niet weet dat het bestaat, kun je er ook niet over nadenken dat je zo kunt wonen. Bij Duo-wonen splitsen we huur- of koopwoningen in twee zelfstandige woningen. Beide bewoners krijgen hun eigen faciliteiten zoals een keuken, woon- en slaapkamer, badkamer en toilet. Ook hebben beiden een eigen voordeur, er is dus geen sprake van hospita verhuur of woningdelen. Op de begane grond wonen ouderen en in het verhuurde gesplitste deel, vaak boven, wonen jongvolwassenen die hulptaken verrichten voor de senioren. Je kunt hier denken aan praatje tegen de eenzaamheid, samen de tuin doen, boodschappen halen of hulp bij de computer. Op deze manier kunnen ouderen langer zelfstandig wonen en krijgen jongeren betaalbare woonruimte en worden woongebieden ‘duurzaam in mensen’”.

Mocht je meer willen weten waarom senioren en jongvolwassenen willen Duo-wonen, bekijk dan de video van senior Leo (74) en jongvolwassene Alrik (25) .

Stichting Statiegeld Op Jeugd wordt mede mogelijk gemaakt door samenwerking, steun en support van: