(artikel in Mooi Son en Breugel krant, week 38 - 2024)

Duo-wonen, is dit de toekomst?

Son en Breugel - Sinds 2016 zet Amanda Schiltmans met haar stichting ‘Statiegeld op Jeugd’ zich in voor Duo-wonen; een woonvorm waarbij ouderen een deel van de woning verhuren aan jonge mensen, in ruil voor taken in huis en een sociaal praatje. Deze woonvorm snijdt van twee kanten: het tekort aan betaalbare woonruimte voor jongeren wordt opgelost en ouderen kunnen langer zelfstandig wonen, waarbij ook de mantelzorg wordt ontlast. Ideaal zou je zeggen. 

Redactie: Hanny Evers

De eerste duo-woningen zijn gerealiseerd in de gemeente Best en de gemeente Land van Cuijck. Helaas nog niet in Son en Breugel, al is dit wel een grote wens van Amanda. 

Amanda kwam op het idee van Duo-wonen na een avond van de ondernemersvereniging, waar gesproken werd over de demografische ontwikkeling van de gemeente Son en Breugel. Jong volwassenen lijken te vertrekken bij gebrek aan woonruimte, en de vergrijzing neemt toe. Er moet iets gebeuren om een krimpgemeente te voorkomen. De bouw van de Sonniuswijk en daarmee de komst van jonge gezinnen, helpt hier zeker bij. Maar voor de in Son en Breugel opgegroeide jongeren is nog steeds geen betaalbare woning te vinden. Duo-wonen zou hier een uitkomst voor zijn, zeker omdat de jongere huurkorting ontvangt. Dit bedrag wordt op een spaarrekening gezet. Het bedrag is bedoeld als spaargeld om uiteindelijk een eigen huis te kunnen kopen. Zo wordt de jongere geholpen om in de toekomst ook een volgende stap te kunnen maken. Amanda: “Ik doe dit voor de generatie na ons, voor mijn zoon van 22 jaar. Dit is de reden dat ik het volhoud.”

Duurzame Dinsdag in Tweede Kamer
Op dinsdag 5 september was Amanda met haar stichting uitgenodigd in de Tweede Kamer voor Duurzame Dinsdag. Amanda: “Het was inspirerend. Met allemaal gekkies, net als ik, kom je daar samen om Nederland een beetje mooier te maken.” Samen met 272 initiatieven is een koffertje aangeboden aan Chris Jansen van de PVV (staatssecretaris Openbaar Vervoer en Milieu). Hier komt Amanda er ook achter dat iedereen tegen vergelijkbare problemen aanloopt. Wat het initiatief ook is: een toilet zonder water, een voedselbank voor verse groente en fruit, of Duo-wonen, de wet- en regelgeving in Nederlandse gemeenten werkt niet bepaald mee om plannen voor elkaar te krijgen. Dit geeft een samenhorigheidsgevoel en nieuwe energie om door te gaan. 

Lees het gehele artikel in de Mooi Son en Breugel krant hier.

Stichting Statiegeld Op Jeugd wordt mede mogelijk gemaakt door samenwerking, steun en support van: