Verdieping van stedelijke senioren huisvesting: Resultaten van het Osiris Lagerhuisdebat

Op 12 september 2024 bracht het Osiris Lagerhuisdebat, gastvrij gehost door Anne Oosterbaan van de Alliantie in Hiilversum en gemodereerd door Mark Logtenberg, voorzitter van Osiris, een panel van deskundigen samen om diepgaand te discussiëren over stedelijke verdichting, doorstroming en de leefbaarheid voor senioren.

Deze middag verschafte de aanwezigen een diepgaande blik op de besproken thema's en bood dankzij de concretisering van visie, nieuwe mogelijkheden naar een stimulans tot oplossingen. Ook onze directeur- bestuurder Amanda Schiltmans heeft deze middag gedebeteerd en een presentatie verzorgd over Duo-wonen.

Diversiteit in Senioren Profielen

Het debat erkende de diversiteit binnen de seniorenpopulatie, waarbij aangedrongen werd op de ontwikkeling van vastgoedconcepten die rekening houden met uiteenlopende behoeften.

Dit sloot volledig aan bij de inzet van een innovatieve organisatie zoals Stichting Statiegeld op Jeugd, waar Amanda Schiltmans met passie pleitte voor het gebruik van leegstaande ruimtes, ook in bewoonde huizen, om betaalbare woonopties voor jongeren te creëren, en tegelijk ouderen een nieuwe vorm van wonen aan te kunnen bieden.

Stichting Statiegeld op Jeugd, zo vertelde Amanda, zet zich in voor de aanpak van twee urgente maatschappelijke vraagstukken: de vergrijzing en het tekort aan betaalbare woonruimte voor ouderen én jongeren. De stichting benut leegstaande vierkante meters — geschat op miljoenen — die nu ongebruikt blijven. Door deze ruimten te transformeren, kunnen ze een nieuwe bestemming geven aan de behoeften van ouderen, wat niet alleen de wooncrisis voor jongeren verlicht, maar ook bijdraagt aan de revitalisering van onbenutte vierkante meters.

De stichting pleit tevens voor een bredere visie op duurzaamheid die verder gaat dan alleen technologische oplossingen zoals zonnepanelen en warmtepompen. Duurzaamheid omvat ook het scheppen van een zorgzame gemeenschap die waarde hecht aan haar relaties en de toekomst van zowel de huidige als komende generaties. Dit vereist visie, doorzettingsvermogen en vooruitstrevende investeringen, waarbij niet alleen gedacht wordt aan financieel rendement, maar ook aan het welzijn en de levenskwaliteit van zowel de senioren, als de jongere generatie.

Lees het gehele verslag op de website van Sociëteit Vastgoed hier.

(tekst overgenomen van website Societeit Vastgoed)

Stichting Statiegeld Op Jeugd wordt mede mogelijk gemaakt door samenwerking, steun en support van: