Het Eindhovens Dagblad, Rob Burg, schrijft deze zomer (2024) over allerlei woonalternatieven voor senioren. Rond het thema 'Seniorenstekkie' was er ook aandacht voor ons Duo-wonen.

Leo (76) en Lois (21) delen de woning van Leo: ‘Voelt een beetje als opa en kleindochter’ 

De twee zijn deelnemer aan het concept duo-wonen van Amanda Schiltmans uit Son en Breugel. ,,Ik zie zó veel grote huizen waar senioren wonen, waarvan de bovenverdieping leeg staat. Tegelijkertijd is er een enorme woningnood onder jongvolwassenen.”

Met haar stichting Statiegeld Op Jeugd probeert ze het ene probleem met het andere op te lossen, legt zij contacten met gemeenten, begeleidt zij ouderen bij het verkrijgen van de benodigde omgevingsvergunning voor woningsplitsing en praat zij met omwonenden. Met duo-wonen worden twee vliegen in één klap geslagen. ,,Jongeren krijgen eindelijk hun eigen stekkie en ouderen kunnen langer zelfstandig blijven wonen doordat er voor hen gezorgd wordt.”

Hoe dat werkt? Nou zo: in een contract wordt vastgelegd dat de huurder van de gesplitste woning -tegen betaling- taken verricht voor zijn of haar oudere medebewoner. Schiltmans: ,,De eigenaar stort die vergoeding op een spaarrekening, waarover de huurder kan beschikken op het moment dat hij of zij bijvoorbeeld een eigen huis wil kopen.”

De woningsplitsing had overigens wel heel wat voeten in de aarde, vertelt Van Zeeland. Niet de verbouwing zelf, die was in een paar maanden gepiept. Maar het hele voortraject, zoals het verkrijgen van een  omgevingsvergunning en het overwinnen van bezwaren uit de buurt, kostte uiteindelijk tweeënhalf jaar. Schiltmans: ,,We hebben heel wat beren moeten temmen en hordes moeten nemen. Maar het is gelukt!” 

Wil je het hele artikel lezen? Download deze dan hieronder
/webcontent/files/ED-kant-lois-leo-22-juli-2024-duowonen.pdf

PS: leuk detail; het was het best gelezen online artikel van 22 juli 2024! :) #daarwordenwijblijvan

Stichting Statiegeld Op Jeugd wordt mede mogelijk gemaakt door samenwerking, steun en support van: