We doen het al 100 jaar op een manier, die nu niet meer werkt en kan! Daarom is het tijd voor innovaties op de woningmarkt. In 2030 is de helft van Nederland 50 jaar en ouder en dit zal uitdagingen gaan brengen, maar die uitdagingen zijn er nu al! Daarom is het tijd om in actie te komen; de overheid trekt zich steeds meer terug vanuit de gezondheidzorg, we moeten steeds langer zelfstandig blijven wonen en mantelzorgers worden schaars en ook steeds ouder.
Waarom geen gebruik maken van die groep in onze samenleving die vitaal is, openstaat voor nieuwe mogelijkheden en kansen en die graag iets doen voor hun medemens. Er zijn veel jongvolwassenen die na hun studie terug willen keren naar hun dorp van herkomst, maar door de huidige woningschaarste die mogelijkheid niet krijgen. Door gebruik te maken van bestaande eigen woningen van senioren (inbreiding) en deze een zinnige herbestemming te geven als woonhuis voor meerdere personen, hoeft geen groen opgeofferd te worden voor woningbouw, zijn we duurzaam bezig door woningen 'om te bouwen' en bieden we een snelle oplossing voor de woningnood van dit moment.
Daarnaast kan er ook nog een financieel voordeel zijn voor die senior die het 'niet zo breed heeft', misschien eerder wil stoppen met werken of geen verzwaring wil van de maandlasten doordat het huis inmiddels volledig is afbetaald of nog een kleine hypotheek kent.
Ook woningcorporaties die worstelen met hun sociale woningaanbod, kunnen op deze manier sneller aan hun verplichtingen voldoen en daarmee hun prestatie-overeenkomsten met gemeentes invullen.
Duo-wonen; de manier voor senioren/empty-nesters om langer zelfstandig te wonen in hun vertrouwde omgeving (huur- of koophuis), een manier om mantelzorgers te ontzorgen en daarbij (her)starters op de woningmarkt een kans te bieden op een woning, want ze kunnen alle hulp gebruiken.
Voorbeeld voor splitsing:
2-onder-1 kap woning uit 1972, 150m2 met garage van 24m2:
Voorbeeld na splitsing:
- Beneden woning: ca. 80m2, eigen entree, 2 slaapkamers, badkamer, berging en woonkamer/keuken met tuin
- Boven woning: ca. 94 m2, eigen entree, 2 slaapkamers, badkamer, berging en woonkamer/keuken met balkon.
Voorbeelden verzorgd door KAW architecten.
Stichting Statiegeld op Jeugd is de sociaal regisseur die dit mogelijk maakt!
Meer weten? Het team van onze stichting staat voor u klaar om u meer te vertellen over de diverse mogelijkheden. Stuur een e-mail naar info@st-soj.nl en er wordt snel met u contact opgenomen. Bellen mag natuurlijk ook, 06-27 35 87 49.